torsdag 16. juni 2011

Sol - uteliv, og litt små råd...

Idag har vi en herlig dag her i Hardanger, så vi skal bruke den ute - mest mulig, da!

På slike fine dager, har mor som regel vaskedag, da passer det perfekt å få ut tepper, liggemadrasser og å desinfisere bur:)  Masse god luft, og et rent innemiljø er vesentlig...særlig med 14 voksne hunder og nå 6 valper som skal gjøre sitt fornødne:)  Nå idag kan jo også de snart 6 uker gamle små få nyte utedag, herlig!!

Vår "store" valp som nå er ca. 9 uker, er ganske så stueren, det er ikke vanskelig å få valpene stuerene, men uhell kan jo såklart skje om man ikke er rask nok.
Han går ut etter å ha sovet, spist, lekt, eller når det er en stund siden forrige gang han var på do.  Har ikke merket mange ting inne etter ham, men det gjelder jo å være rask, man kan ikke stå å kle på seg før man slipper de ut:)

LITT OM  OPPSPILTHET hos valper...

Alle valper er lekne og liker å herje og å få ut energien sin, dette er jo ikke noe problem når hunden er "alenehund", og her gir også de store beskjed når valpene blir for påtrengende, slik at det ligger i de fra bunnen, men valper har jo ikke lange hukommelsen, så dette grunnleggende kan fort gå i glemmeboken om de ikke blir minnet på det de har lært:)





Nala er sjef i gjengen, og får alltid godbiten før de andre


Noen små råd om de leker for intenst med andre, er rett og slett å ta de ut av situasjonen, om da ikke den andre hunden gir beskjed om at nok er nok!
Prøv å roe ned med aktiviteter som ikke er så intense, sett deg ned med hunden på gulvet, gjerne halveis på rygg mellom bena dine.  Et godt tips, er å ha en leverposteiboks rett ved siden av seg, men som valpen ikke ser, når den er rolig, gi et slikk med EN gang, gjenta og stryk beroligende på magen til hunden er rolig og balansert.  Dette er også en god øvelse for å lære valpen at den er underdanig, og at den ikke er sjef.
Ikke steng en yr og leken valp i bur fordi du er trøtt og lei, da forbinder valpen buret med noe negativt, buret skal være hvile/friplass. 




Avbalansert og trygg...lærer litt hver dag!


Om du ikke ønsker at valpen skal hoppe opp etter godbiter, la valpen få godbiten når den står på sine 4! ben, da venner man valpen gradvis til at godbiter fåes når vi står rolig og pent.
Husk at godbiter må gis med en gang valpen gjør noe du vil den skal gjøre, enten det er å gå pent i bånd, eller andre ting, bare ikke la valpen trene på for mange ting om gangen!  Da kan den bli forvirret og stresset.  Ikke mer enn max 3 ting om gangen.  Det er ikke nødvendig å gi godbit for at valpen er flink til å gå på do ute, det er jo en naturlig ting:)  Gi gjerne litt skryt, men ikke gjør for mye ut av den treningen, det skal komme naturlig.





Vår elskelige Stella, eldre enn Nala, men er så utrolig fredsommelig:)


Ja, dette var dagens "moralpreken" :)  Det kommer sikkert flere, og det går an å spørre meg bestandig, det er ingen spørsmål som er for "dumme", men jeg lærer enda selv!

Her kommer litt utebilder fra morgenen vi hadde, småvalpene var ikke ute da, men de skal ut litt senere idag, så nå kommer litt av de store og flinke hjelperne mine:)



Sniffe bakken..


Tror jeg gjemmer meg, men vi ser deg!


Mirabell som er mor til 5 små her, begynner å bli lei valper!
Bedre ute i solen:)



....og idag skal kaffen nytes ute:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar